weblån

Weblån

Weblån är en synonym till sms lån, alltså så kallade microkrediter som man ansöker om via sms eller online. Man hittar information om lånen via webben och det är anledningen till att de även kallas för webblån.

Eftersom lånen tas via internet så är både internetlån och weblån naturliga ord som används när det gäller lån på nätet. Att de också kallas mikrolån beror helt enkelt på att det handlar om relativt små belopp.

Låna pengar snabbt med weblån

Att snabbt låna pengar är ofta en förutsättning för att man skall välja att ta ett lån. När man väl har valt att köra på med ett lån så vill man ju få ett avslut på “sina tankar” så fort som möjligt och då är det önskvärt att allt blir klart så snabbt som möjligt.

Web lån har karaktären av att vara snabba, det går smidigt och enkelt att få ett lån och ofta har man pengarna inom någon timme. Flera av smslånebolagen har dessutom börjat erbjuda större lån. Webblån är normalt på mellan 1000kr och 10 000 kronor vilket kan vara begränsande för den som behöver mer pengar.

Vad är weblån?

Weblån är ett begrepp som används för att beskriva lån som man ansöker om och hanterar online, via internet. Detta innebär att man ansöker om lånet på internet istället för att gå till en bank eller långivare i person.

Weblån kan vara både kort- och långsiktiga lån och kan erbjuda olika typer av lån som t.ex. privatlån, snabblån, kreditkort eller blancolån. Ofta kan man få svar på sin ansökan mycket snabbt och pengarna betalas ut till bankkontot inom kort tid om ansökan godkänns.

Fördelarna med webblån inkluderar att det är bekvämt, snabbt och ofta enkelt att ansöka om lån. Många långivare erbjuder också bättre villkor och räntor online jämfört med vad man kan få i en fysisk bank eller kreditinstitut.

Det är viktigt att man noga läser igenom villkoren för lånet innan man ansöker, inklusive ränta, avgifter och eventuella förseningsavgifter. Det kan också vara klokt att jämföra olika långivare och deras villkor innan man bestämmer sig för vilket weblån som passar ens behov bäst.

Vad krävs för att jag ska kunna ta ett weblån?

Kraven för att ta ett weblån kan variera beroende på långivaren. Generellt sett finns det dock några vanliga krav som du behöver uppfylla:

 • Ålder: Du måste vara minst 18 år gammal för att få ta ett weblån.
 • Inkomst: De flesta långivare kräver att du har en viss inkomst för att kunna ta ett lån. Ofta specificerar de en lägsta inkomstnivå som du måste ha för att ansöka.
 • Kreditvärdighet: Långivaren kommer att göra en kreditupplysning på dig för att bedöma din kreditvärdighet. Det kan påverka om du blir godkänd för lånet eller inte, samt vilken ränta du får.
 • BankID: För att ansöka om ett weblån behöver du oftast ha BankID eller någon annan form av e-legitimation.
 • Adress: Du behöver ha en folkbokförd adress i Sverige för att kunna ta ett weblån.

Notera att det kan finnas fler krav beroende på långivaren och vilken typ av lån du ansöker om.

sms-lån

Så här går det till att ta ett weblån

Att ta ett weblån innebär att man ansöker om och hanterar lånet online, via internet. Nedan följer en generell beskrivning av stegen man tar för att ansöka om ett weblån:

Jämför olika långivare

Det finns många långivare på marknaden som erbjuder web lån. Det är viktigt att jämföra olika långivare och deras villkor för att hitta det bästa erbjudandet som passar ens behov.

Välj ett lån och ansök

När man har hittat en lämplig långivare kan man ansöka om ett lån online genom att fylla i en ansökningsblankett. I ansökan behöver man vanligtvis uppge personuppgifter, inkomstuppgifter och önskat lånebelopp.

Kreditkontroll

Långivaren gör en kreditkontroll för att bedöma ens kreditvärdighet och förmåga att återbetala lånet. Detta innebär att man måste ge långivaren tillstånd att hämta information från kreditupplysningsföretag och andra relevanta källor.

Godkännande av lånet

Om långivaren godkänner ansökan skickar de ett låneerbjudande med information om ränta, villkor och andra avgifter. Det är viktigt att man noga läser igenom villkoren och förstår vad som förväntas av en som låntagare.

Utbetalning av pengar

När man har godkänt låneerbjudandet överförs pengarna till ens bankkonto. Detta kan ske direkt eller inom några dagar beroende på långivaren och dess rutiner.

Återbetalning av lånet

Man betalar tillbaka lånet i enlighet med de villkor som har avtalats med långivaren. Detta kan innebära månatliga betalningar med ränta och andra avgifter under en bestämd återbetalningstid.

Så här fungerar weblån

Ett weblån kan se ut på olika sätt beroende på vilken långivare man väljer och vilka villkor man har förhandlat fram.

Lånebelopp: Det går att låna olika stora belopp, från några tusen kronor upp till flera hundra tusen kronor beroende på långivarens villkor och kundens behov.

Ränta: Långivaren tar ut ränta på lånet, vilket innebär en extra kostnad för låntagaren. Räntan kan vara fast eller rörlig och variera beroende på marknadsläget och kundens kreditvärdighet.

Återbetalningstid: Lånet återbetalas under en bestämd tidsperiod som kan variera mellan några månader till flera år.

Avgifter: Utöver räntan kan det finnas olika avgifter kopplade till lånet, som uppläggningsavgift, aviavgift eller förseningsavgift. Det är viktigt att man läser igenom villkoren noggrant och förstår vilka avgifter som tillkommer.

Säkerhet: Vissa weblån kräver säkerhet, till exempel en bostad eller bil, medan andra lån är helt utan säkerhet.

Flexibilitet: En fördel med webb lån är att de kan vara mer flexibla än traditionella banklån. Det kan exempelvis vara möjligt att ändra återbetalningstiden eller betala tillbaka hela eller delar av lånet i förtid utan extra kostnad.

Det är viktigt att man alltid läser igenom villkoren noggrant innan man tar ett weblån och att man är säker på att man klarar av att återbetala lånet i tid.

Exempel hur ett weblån kan se ut:

Ett weblån kan se olika ut beroende på långivare och lånebelopp. Här är ett exempel på hur ett weblån kan se ut:

 • Lånebelopp: 10 000 kr
 • Löptid: 2 år
 • Effektiv ränta: 12%
 • Månadskostnad: 485 kr
 • Totalt att betala tillbaka: 11 640 kr

Detta är bara ett exempel och det kan skilja sig åt beroende på långivare och lånebelopp. Men vanligtvis kan man ansöka om ett weblån genom att fylla i en ansökan på långivarens hemsida och få en snabb kreditbedömning. Om ansökan blir godkänd kan pengarna betalas ut direkt till ditt bankkonto.

Vilka uppgifter behöver jag fylla i för att ta ett weblån?

För att ansöka om ett weblån behöver du vanligtvis fylla i följande uppgifter:

 • Personuppgifter: Namn, personnummer, adress och telefonnummer.
 • Inkomstuppgifter: Anställningsform, arbetsgivare och månadsinkomst.
 • Bankuppgifter: Bankkontonummer och clearingnummer för det konto som du vill ha pengarna utbetalda till.
 • Övriga uppgifter: Lånebelopp, önskad löptid, syftet med lånet och eventuell medsökande.

Dessutom behöver du legitimera dig med BankID eller annan e-legitimation för att kunna skicka in din låneansökan.

10 bra långivare som erbjuder weblån

 1. Lendify – Lendify är en online-plattform som matchar investerare med privatpersoner som behöver låna pengar. Låntagarna kan låna upp till 500 000 kr med en återbetalningstid på upp till 15 år.
 2. Collector Bank – Collector Bank är en digital bank som erbjuder olika finansiella tjänster, inklusive lån. Banken har fokus på digitala lösningar och har en smidig ansökningsprocess för sina lån.
 3. Advisa – Advisa är en jämförelsesajt för lån där man kan jämföra olika lån från olika långivare. Här kan man hitta både privatlån och blancolån med olika villkor.
 4. Freedom Finance – Freedom Finance är en digital bank som erbjuder olika typer av lån, såsom privatlån, båtlån och billån. Företaget har också en smidig ansökningsprocess och snabb utbetalning av pengar.
 5. Compricer – Compricer är en jämförelsesajt som hjälper kunder att jämföra olika lån och försäkringar. Företaget har samarbeten med flera olika banker och långivare för att kunna erbjuda ett brett utbud av lån.
 6. Zmarta – Zmarta är en jämförelsesajt för lån och kreditkort där man kan jämföra olika alternativ från flera olika långivare. Zmarta har också en smidig ansökningsprocess för de lån som man väljer att ansöka om.
 7. Loanstep – Loanstep är en digital långivare som erbjuder små lån på upp till 20 000 kr med en kort återbetalningstid. Ansökan om lån kan göras online och Loanstep har snabb utbetalning av pengar.
 8. Credway – Credway är en digital långivare som erbjuder lån på upp till 20 000 kr. Lånet kan betalas tillbaka på upp till 24 månader och ansökan om lån görs online.
 9. Thorn Svenska AB – Thorn Svenska AB är en långivare som erbjuder både privatlån och kreditkortslån. Företaget har funnits sedan 1957 och har en lång erfarenhet av att ge lån.
 10. Northmill Bank – Northmill Bank är en digital bank som erbjuder lån, sparkonton och kreditkort. Banken har fokus på digitala lösningar och erbjuder en smidig ansökningsprocess för sina lån.

Det finns många fler långivare som erbjuder weblån, men detta ger en uppfattning om vilka som finns på marknaden.

Fördelar och nackdelar med web lån

Nedan följer en lista på både fördelar och nackdelar med weblån.

Fördelar:

 • Snabb och enkel ansökningsprocess: Du kan ansöka om weblån när som helst på dygnet och behöver inte boka tid med en banktjänsteman.
 • Jämförelse mellan olika lån: På nätet kan du enkelt jämföra olika lånealternativ och hitta det som passar dig bäst.
 • Lånebelopp och löptid: Weblån erbjuder oftast flexibla alternativ för både lånebelopp och löptid. Du kan låna allt från små till stora summor och välja återbetalningstid efter din ekonomiska situation.
 • Godkännande utan säkerhet: Weblån beviljas oftast utan att du behöver ställa säkerhet, som exempelvis hus eller bil.
 • Direkt utbetalning: Många weblån erbjuder direkt utbetalning av pengar vilket innebär att du kan få pengarna på ditt konto inom några timmar eller dagar.

Nackdelar:

 • Hög ränta: Weblån har ofta högre ränta än vanliga banklån och kreditkort, vilket kan innebära högre kostnader på lång sikt.
 • Dolda avgifter: Vissa weblån kan ha dolda avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift och påminnelseavgift som kan göra det svårt att förutse den totala kostnaden för lånet.
 • Risk för skuldfälla: Eftersom weblån är lätta att ansöka om och ofta erbjuds utan säkerhet kan det locka till att låna mer än vad man har råd att betala tillbaka. Det kan leda till en skuldfälla.
 • Bedrägerier: Tyvärr finns det oseriösa långivare på internet som kan försöka lura till sig dina pengar. Därför är det viktigt att välja en pålitlig långivare och att vara uppmärksam på eventuella varningssignaler.
 • Kreditvärdighet: För att få beviljat ett weblån krävs en viss kreditvärdighet. Om du har en låg kreditvärdighet kan det vara svårt att få lån beviljat.

Alternativ till webblån

Marknaden utvecklas hela tiden och vi kommer att få se många varianter på kreditprodukter förutom vanliga kreditkort och de allt mer populära sms lånen som kommer att göra livet lite lättare för den som är i behov av ett banklån. För förslag på kreditkort som erbjuds idag så kan du gå in på https://bästa-kreditkortet.se och söka upp ett kort som passar.

FAQ med vanliga frågor och svar om weblån

Vad är Weblån?

Weblån är en låneform där du kan ansöka om ett lån online via en långivares hemsida.

Vilka belopp kan man låna med Webblån?

Beloppen kan variera mellan olika långivare, men vanligtvis kan man låna från några tusen kronor upp till högre belopp som 100 000 kr eller mer.

Vilken löptid kan man ha på ett Web lån?

Löptiden kan också variera beroende på långivare och lånebelopp. Vanligtvis kan löptiden vara från några månader upp till flera år.

Vad är kraven för att ta ett Weblån?

Kraven kan variera mellan olika långivare, men vanligtvis behöver du vara över 18 år och ha en fast inkomst. Du behöver också ha en svensk folkbokföringsadress och ett svenskt bankkonto.

Hur ansöker man om ett Webb lån?

Du kan ansöka om ett Webb lån genom att fylla i en ansökan på långivarens hemsida. Där behöver du fylla i dina personuppgifter, inkomstuppgifter, bankuppgifter och önskat lånebelopp och löptid. Efter att du har skickat in din ansökan gör långivaren en kreditbedömning och du får sedan besked om lånet beviljas eller inte.

Hur snabbt kan man få pengarna vid ett beviljat Weblån?

Det kan också variera mellan olika långivare, men vanligtvis kan du få pengarna utbetalda inom några bankdagar efter att din ansökan blivit godkänd.

Vad är fördelarna med ett Weblån?

Fördelarna med ett Weblån är att det är enkelt och smidigt att ansöka om, det går snabbt att få svar på din ansökan och du kan få pengarna utbetalda direkt till ditt bankkonto.

Vad är nackdelarna med ett Weblån?

Nackdelarna med ett Weblån är att det kan ha högre ränta och avgifter än andra låneformer, och att det finns risk för högre lånekostnader om du inte kan betala tillbaka i tid.